Zumtobel Supplies LED lighting for Vaduz Active Energy Building

In the lush green hills of the Alpine Rhine Valley the Vaduz Active Energy Building creates a singular dark form. The Active Energy Building is a research project that falkeis2architects developed. The architects shaped the building with experimental design principles. As part of the design goal of making the building energy self-sufficient the architects chose to incorporate a very efficient LED lighting solution from German firm Zumtobel.

Zumtobel supplied the LED lighting for the Vaduz Active Energy Building.

Zumtobel supplied the LED lighting for the Vaduz Active Energy Building.

Uniquely the building features wing modules that are forever active and help heat and cool the building depending on the outside temperature. Following an international design competition, the high-tech project owner Dr Peter Marxer, awarded the architectural planning assignment to the Viennese office of Anton Falkeis and Cornelia Falkeis-Senn. The goal was to develop an energy-efficient residential complex that is both self-sufficient and also produces surplus energy for the national electrical grid.

Lighting Scheme

Floor-to-ceiling window fronts bring the lush landscape into the interior, where it adds to the natural colors of the interior. The Zumtobel lighting solutions emphasize the lines of the building and support the goal of sustainability.

Luxeon High Power

 

In the living areas, SLOTLIGHT infinity continuous-row LED luminaires promote a modern living atmosphere. These luminaires form uninterrupted light lines that integrate themselves into the architecture.

 

Zumtobel SLOTLINE luminaires in building interior

Zumtobel SLOTLINE luminaires in building interior

A sophisticated lighting management system allows is programmed to create various moods and through a central control.
In the communal zones such as the corridors and lounges,
the simple design of the ONDARIA luminaire provides soft light and that Zumtobel insists helps boost general well-being.

Also, round PASO II recessed LED fittings were installed flush in the floor to provide discreet general illumination.
Structural geometry modeled on nature.

A steel structure forms a kind of honeycomb net framing the upper floors of the building. Heating and cooling vanes are mounted on the façade and the roof was optimized to absorb photovoltaic energy. When the sun shines, the vanes rise away from the surface and reorient themselves in line with the light rays. This technology has helped boost the active energy yield by 2.9
times compared to a fixed installation.

The resulting surplus energy is then shared in the cluster or fed into the general electricity grid. The building will be fully monitored for two years beginning with the initial occupation to optimize both the usage and production of energy.